10 Basis eet-tips

Tip: 10 Basis eet-tips
10 Tips die kunnen helpen tijdens de welbekende “lust ik niet” fase.

1. Betrek je kind bij het gehele proces. Doe samen boodschappen en vertel alvast wat jullie nodig hebben voor ingrediënten voor in het gerecht.
2. Laat je kind helpen in de keuken bij het klaarmaken van het eten of laat je kind bijvoorbeeld helpen met de tafel dekken.
3. Kleed het eten leuk aan. Wees hierin creatief! Maak het bord leuk op door een leuke vorm te gebruiken of door mooi bestek te gebruiken of zing een leuk liedje wat bij het eten past.
4. Houdt de sfeer ontspannen aan tafel. Ga niet in op negatieve uitlatingen van je kind over het eten, maar geef zelf het goede voorbeeld en ga rustig door met eten.
5. Schep kleine porties op. Op deze manier hoeft je kind niet tegen een berg eten op te kijken. Het kan je kind ook een positief gevoel geven als het wel een keer lukt zijn bord leeg te eten. Je kunt daarna altijd nog een portie opscheppen.
6. Proeven! Laat je kind altijd zo veel mogelijk verschillende producten proeven (ook al is het maar een hapje). Ken ik niet, dus lust ik niet is onzin! Eten is ook een kwestie van oefenen en experimenteren met verschillende smaken.
7. Wees consequent! Maar blijf altijd als het om eten gaat rustig en duidelijk. Je wil geen ruzie en strijd aan tafel over eten. Herhaal de regels die jullie hebben aan tafel bijvoorbeeld: altijd een hapje proberen. En als je kind het eten weigert te eten geef dan geen boterham of toch alvast een toetje! Probeer ook geen tussendoortjes te geven voor het avond eten en ook geen eten in de nacht of een fles als ze honger hebben gekregen. Op deze manier houd je slechte eetgewoontes in stand, omdat je kind erop rekent dat het toch nog wel wat anders krijgt. Je zorgt er als ouder altijd voor dat je kind gezond is en genoeg eet, dus wees niet bang dat je kind een keer honger heeft omdat het weigerde zijn avond eten te eten!
8. Eten doen we aan tafel. Wil je kind van tafel, dan is dat goed maar dan is het eetmoment voorbij.
9. Dwing kinderen nooit meer te eten dan ze kunnen. Vol is vol! Eten moet iets leuks en positiefs zijn. Weigeren ze helemaal om te eten, laat dit dan gebeuren en schenk er niet te veel aandacht aan en geef geen alternatief wat ze wel lusten. Maar stop nooit tegen hun wil iets in hun mond onder dwang! Dit is emotioneel heel schadelijk en doet hun relatie met eten niet goed.
10. Eten is opvoeding! Dus geef altijd zelf het goede voorbeeld, laat je kind zien dat jij erg kan genieten van gezond eten en vertel hoe het smaakt. Laat ook zien dat je moeite hebt gedaan om het eten klaar te maken.