Tip 12 De ik-boodschap

De ik-boodschap 

Bij Evy proberen wij zoveel mogelijk met respect te communiceren met kinderen hiervoor maken wij onder andere veel gebruik van de ik-boodschap uit de communicatiemethode van Gordon (boek: Luisteren naar kinderen – Dr. Thomas Gordon). 

De ik-boodschap is er om een ander duidelijk te maken wat jouw gevoelens en behoeftes zijn. Het is vooral belangrijk om eerlijk te zijn over je gevoelens en gedachten. Niets is onduidelijker voor een kind dan dat je als ouder/verzorger non-verbaal uitstraalt dat je ergens van baalt maar dit niet zegt. Gordon noemt dit ook wel schijnacceptatie. Als je houding daarentegen overeenkomt met wat je zegt, ben je open en eerlijk en begrijpt het kind wat je bedoelt.

Bij het formuleren van een ik-boodschap houd je rekening met drie dingen: 

1.Het gedrag van het kind benoemen.

2.Het gevoel dat jou dit geeft benoemen.

3. De gevolgen van het gedrag van het kind benoemen. 

Situatie: Een moeder wordt geschopt door haar kind: 

Voorbeeld Ik-boodschap: “Au, stop! dat deed echt pijn- ik houd er niet van geschopt te worden.”

Voorbeeld jij-boodschap: “wat ben jij een stoute meid, je mag niet zo gemeen schoppen.” 

4 redenen waarom je de ik-boodschap effectiever is dan een jij-boodschap:

  • Het roept minder weerstand op.
  • Het tast het gevoel van eigenwaarde van het kind niet aan.
  • De relatie tussen ouder/verzorger en kind blijft in stand. 
  • De verantwoordelijkheid ligt bij het kind, waardoor het kind creativiteit en intelligentie kan ontwikkelen.