Tip 11: Slaapt mijn kind genoeg?

 

Hoe weet je nou of je kind genoeg slaap krijgt en wanneer spreken we van een slaapprobleem en moet je hier wat aan gaan doen?

Het Nederlands Centrum voor jeugdgezondheidszorg heeft hier richtlijnen voor ontwikkeld “Gezonde slaap en slaapproblemen”. Daarin staat beschreven wat een gezonde slaap hoeveelheid is en wanneer dit dus afwijkt. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de leeftijd van je kind en de aanleg van je kind. Deze richtlijnen kun je hier lezen: https://www.ncj.nl/richtlijnen/alle-richtlijnen/richtlijn/gezonde-slaap-en-slaapproblemen-bij-kinderen

In deze richtlijnen wordt onder andere beschreven dat je aan je eigen kind doormiddel van drie kenmerken kunt zien of je kind voldoende slaap heeft. De volgende drie kenmerken geven aan of je kind gedurende een week goed slaapt:

  1. Je kind wordt doordeweeks zelf wakker en hoeft niet wakker gemaakt te worden.
  2. Als je kind in het weekend niet heel veel later wakker wordt als doordeweeks.
  3. Als je kind na een half uur na wakker worden zin heeft om te ontbijten, dan mag je aannemen dat je kind voldoende slaap heeft gehad.